Sobre el càncer limfàtic

En general, el limfoma és un tipus de càncer que es desenvolupa quan es produeix un error en la forma d'actuar dels limfòcits. Aquest error provoca la creació d'una cèl·lula anormal que es converteix en cancerosa. Aquestes cèl·lules malignes poden créixer en diferents parts del cos incloent els ganglis limfàtics, la melsa, la medul·la òssia, etc.

 

La principal classificació dels limfomes es divideix en dos tipus segons el seu origen cel·lular.

 

 • El Limfoma de Hodgkin, va ser descobert l'any 1832. Des de la dècada dels 90 aquest tipus de limfoma ha anat en decrement.

 • El Limfoma No Hodgkin (LNH). Aquest el conformen més de 30 limfomes diferents. Al contrari que el de Hodgkin la incidència d'aquest tipus de limfoma va en augment des de la dècada dels 90.

 

L'origen dels limfomes es desconeix. Alguns estudis l'han associat a determinats virus com l'Epstein Barr o a bacteris. Una possible causa de l’augment de la seva incidència pot ser determinat per l'associació dels limfomes amb malalties immunològiques com el VIH.

 

Actualment, la incidència del limfoma augmenta entre un 3 i 4% als països industrialitzats cada any.

 

A Catalunya s'estima que, entre els homes, 8,6 de cada 100.000 habitants pateix anualment un limfoma. La incidència entre les dones es situa en 5,5 cada 100.000 habitants.

 

En general el símptoma més comú de presentació d'un limfoma és la presència d'una protuberància (bulto), que no sol ser dolorós, al coll, l'aixella o a les engonals; alguns pacients poden presentar febre, suoració nocturna, pèrdua de pes, cansament, picor a la pell i taques cutànies de coloració vermellosa.

S'anomena símptomes B, a la presència de pèrdua de pes inexplicada major del 10% del pes corporal en els últims sis mesos, febre inexplicada superior a 38 graus centígrads i suoració nocturna profusa.

 

Cada limfoma té el seu tractament específic que inclou quimioteràpia, radioteràpia, immunoteràpia o combinacions de diversos tractaments. En molts cassos, amb el tractament, la malaltia pot remetre completament.

Curiositats

Persones famoses tractades de limfoma

 • Jackie Kennedy Onassis, vídua de l'anterior president dels Estats Units John F. Kennedy
 • Gene Wilder, diagnosticat el 1999, recuperat totalment el 2000
 • Hussein I de Jordània, anterior rei de Jordània
 • L'antic Shah d'Iran Mohammad Resa Pahlevi (tot i que possiblement patia leucèmia limfàtica crònica)
 • Paul Allen, milionari, cofundador amb Bill Gates de Microsoft, que ja va tenir fa 20 anys un altre limfoma de Hodgkin

 • Mario Lemieux, ex-jugador de la NHL, i actual president de l'equip Pittsburgh Penguins, últim campió de la Copa Stanley (1993)
 • Andy Whitfield, actor i protagonista de la sèrie Spartacus: Blood and Sand, mort l'11 de setembre de 2011
 • Andrés Galarraga, beisbolista veneçolà
 • Fernando Lugo, president del Paraguai